Vervoer in Bulgarije

De gemakkelijkste manier om u in Bulgarije te verplaatsen is per (huur)auto, maar ook met de trein en bus kunt u vrijwel overal komen.

Autohuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In de grote steden en badplaatsen, op vliegvelden, bij grote treinstations en in sommige grote hotels vindt u balies of vestigingen van autoverhuurbedrijven. Het huren van een auto is in Bulgarije relatief goedkoop. Wanneer u besluit met een plaatselijke verhuurder in zee te gaan, controleert u dan vooraf goed of de auto geen schade heeft, die later op u verhaald kan worden. U kunt via internet ook al thuis een auto regelen via één van de grote internationale verhuurbedrijven. Dit is niet altijd voordeliger dan ter plekke in Bulgarije een auto huren. Hoewel grote wegen meestal in goede staat verkeren, kan dit van secundaire wegen niet gezegd worden. U moet hier uw snelheid aanpassen en oplettend rijden.

Taxi

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Officiële taxi’s zijn in Bulgarije te herkennen aan hun gele kleur. Wordt u een taxirit aangeboden door een chauffeur met een auto van een andere kleur, stapt u dan niet in. De tarieven van de taxi worden met stickers op de voorruit of zijruit aangegeven. Taxi’s zijn verplicht om op de meter te rijden. U kunt taxi’s overal op straat aanhouden. Een lampje achter het voorraam geeft aan of de taxi vrij (groen) of bezet (rood) is. Taxi’s rijden met name in en tussen de grote steden, maar chauffeurs zijn, wanneer u dit vraagt, vaak bereid langere afstanden af te leggen. Spreek in dit geval van tevoren een vaste prijs af.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Openbaar vervoer

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Over het algemeen geldt dat u in Bulgarije beter gebruik kunt maken van de bus dan van de trein. Hoewel het spoornetwerk van Bulgarije vrij uitgebreid is, zijn treinen meestal in slechte staat en dit geldt ook voor het spoornetwerk zelf. Hierdoor gaat reizen per trein langzaam en niet altijd even comfortabel. Wel kunt u, met name in de bergen, genieten van spectaculaire uitzichten. Tussen de grote steden rijden meerdere malen per dag moderne bussen. Wilt u van een intercitybus gebruik maken, dan kunt u het beste vantevoren een plaats reserveren. Ook kleine dorpen zijn meestal met de bus bereikbaar, maar de dienstregeling is onregelmatig en vaak gaat een bus maar één of twee keer per dag. U kunt in Bulgarije ook gebruik maken van minibusjes, die meestal door private bedrijven gerund worden. U betaalt hier meer voor dan voor gewone bussen, maar bereikt wel sneller uw bestemming. Het busvervoer wordt door verschillende maatschappijen verzorgd. Op de websites van Etap, Biomet en het centrale busstation van Sofia kunt u terecht voor dienstregelingen. In Sofia kunt u behalve van bus en trein ook gebruik maken van metro, tram en trolleybus. Meer informatie over het openbaar vervoer in Sofia vindt u op Sofia Urban Mobility Center.