Sofia

Sofia is de hoofdstad van Bulgarije en in vrijwel elk opzicht, bestuurlijk, economisch, cultureel, is het ook de belangrijkste stad van het land.

Sofia kent een lange en bewogen geschiedenis, die u nog enigszins terugvindt in het huidige straatbeeld. De hoofdstad van Bulgarije herbergt de mooiste musea en kunstgaleries van het land en aan mooie kerken is zeker geen gebrek.

Bezienswaardigheden

Kerken vormen de belangrijkste bezienswaardigheden van Sofia. Bovenaan het lijstje staat vrijwel onbetwist de Aleksandûr Nevski kathedraal. Deze is in het begin van de 20ste eeuw gebouwd als dank aan de Russen voor hun hulp tijdens de bevrijdingsoorlog in de 19de eeuw. De kathedraal heeft imposante met bladgoud bedekte koepels en binnen zult u versteld staan van de grootte en de kracht van het interieur. De beste Russische en Bulgaarse kunstenaars uit de periode van de bouw hebben met vereende krachten aan de versiering van de kathedraal gewerkt. Neemt u dus vooral de tijd om de diverse muurschilderingen en iconen te bewonderen. Een andere belangrijke kerk van Sofia is de zogenaamde Russische kerk, die in het begin van de 20ste eeuw gebouwd is voor de Russische gemeenschap. Het is een kleurrijk gebouw met diverse koepels en fraaie fresco’s en gebouwd in de Moskovische stijl. In de crypte bevindt zich het graf van aartsbisschop Serafim, die jarenlang het hoofd was van de Russische kerk in Bulgarije. Zeer bijzonder is ook de Sveti Georgirotonde, die dateert van de 4de eeuw en van binnen versierd is met prachtige middeleeuwse muurschilderingen. De middeleeuwse Boyanakerk staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het interieur met schitterende fresco’s vormt één van de beste voorbeelden van Oost-Europese middeleeuwse kunst. Andere belangrijke kerken zijn de Sveta Nedelyakerk en de Sveta Sofiakerk. Bezienswaardig zijn ook de Sofiasynagoge en de Banya Bashimoskee, de enige nog in dienst zijnde moskee van de stad. Voor wat betreft de niet-religieuze gebouwen, zijn het communistische Partijhuis, het Nationaal Theater en het Monument voor het Sovjetleger de moeite waard. Sofia kent daarnaast mooie stadsparken, die een prettige afwisseling vormen wanneer u de hele dag van monument naar monument wandelt. Met name in het Borisova Gradina is het goed toeven. Plantenliefhebbers kunnen ook een bezoek brengen aan de Botanische Tuin, die bij de universiteit gelegen is.

Musea

Sofia herbergt een groot aantal noemenswaardige musea. Het grootste museum van Bulgarije is het Nationaal Historisch Museum dat 2000 jaar geschiedenis van Bulgarije belicht. In het Archeologisch Museum bevinden zich de belangrijkste archeologische vondsten van Bulgarije, met topstukken uit de Thracische en Romeinse tijd. Ook uit de Middeleeuwen zijn bijzondere schatten bewaard gebleven. In de Nationale Kunstgalerie vindt u Bulgaarse schilderkunst uit verschillende perioden. De Kunstgalerie is gevestigd in het voormalig koninklijk paleis en ook wanneer u niets met schilderkunst heeft is een bezoek vanwege de schoonheid van het gebouw de moeite waard. Buitenlandse kunst kunt u bewonderen in de Nationale Galerie voor Buitenlandse Kunst. Momenteel is het museum wegens renovatie gesloten. Kijkt u voor vertrek even op de website voor actuele informatie. Voor de liefhebbers bevinden zich in Sofia ook nog een Militair Museum, een Natuurhistorisch museum, het Ivan Vazov museum, het Peyu Yavorowmuseum en het Slaveykovmuseum.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Bulgarije:

Foto’s van Sofia

Ligging