Eten en drinken in Bulgarije

De Bulgaarse keuken is eenvoudig maar smakelijk en kent invloeden van de Turkse, Griekse en Russische keuken.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bulgaren gebruiken graag producten van eigen land en u zult merken dat op de kaart vaak goede groentegerechten staan en in de zomer is vers fruit zeer populair. Net als in Turkije en Griekenland bestaat een voorgerecht in Bulgarije meestal uit diverse kleine hapjes, mezes, of een salade. Populaire mezes zijn gevulde druivenbladeren, gerookte ham en Bulgaarse kaassoorten zoals Sirene en Kashkaval. Als hoofdgerecht serveren de Bulgaren vaak een stoofschotel, maar ook gegrild vlees en langs de kust is vers bereide vis populair. Yoghurt en kaas zijn veel gebruikte ingrediënten en men brengt de maaltijd op smaak met verse kruiden zoals dille en chubritsa, dat vergelijkbaar is met oregano. Typische Bulgaarse gerechten zijn sirene po shopski, een in een aardewerken pot bereid gerecht met gesmolten kaas, tomaat, paprika en ei, tarator, een koude komkommersoep met yoghurt, dille, knoflook en walnoot en de shopskasalade, die bestaat uit paprika, tomaat, ui en geraspte schapenkaas. Met kaas gevulde paprika’s en bladerdeegflapjes zult u ook veel tegenkomen. Deze laatste kunt u goed als tussendoortje eten. Het zoete bladerdeeggebak baklava vindt u in Bulgarije ook terug, net als de uit Griekenland afkomstige ovenschotel moussaka.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Ontbijt stelt in Bulgarije weinig voor. Een kop koffie en misschien een klein broodje volstaat meestal. Op straat vindt u overal kraampjes waar u gedurende de dag een kleine snack kunt kopen om uw honger te stillen. Zowel lunch als diner bestaat uit een warme maaltijd. Restaurants openen rond 11 uur hun deuren en blijven dan tot ongeveer middernacht geopend. U kunt dus vrijwel de gehele dag aanschuiven.

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In de grote badplaatsen langs de Zwarte Kust en steden kunt u voor uw dagelijkse boodschappen terecht in goede supermarkten met een uitgebreid assortiment. Verse groenten en fruit kunt u op de plaatselijke markt kopen. Ook kaas en worst worden vaak op de markt aangeboden. Supermarkten hanteren in de grotere plaatsen ruime openingstijden. Om 7 uur openen ze de deuren en om 22 uur gaan ze dicht. Op zondag sluiten de deuren vaak al om 18 uur. In kleinere plaatsen zijn supermarkten in de avond meestal niet geopend.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het restaurantaanbod in Bulgarije wordt steeds groter. Traditioneel Bulgaars eten krijgt u in de zogenaamde mehani (enkelvoud mehana) en kruchma. Dit zijn over het algemeen informele eetgelegenheden met een eenvoudige, maar smakelijke kaart. Chiquer zijn de restorants, die vaak een internationale kaart hanteren. De prijzen in restaurants in Bulgarije zijn gunstig, terwijl de kwaliteit vaak goed is.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het kraanwater is in Bulgarije niet overal van goede kwaliteit. U kunt het beste mineraalwater in flessen in de supermarkt kopen om te voorkomen dat u ziek wordt van slecht kraanwater.