Varna

Varna is de derde stad van Bulgarije en één van de populairste badplaatsen van het land met veel faciliteiten en een bruisend uitgaansleven.

Net als veel andere steden in Bulgarije kent Varna een lange geschiedenis en zijn in de stad diverse historische bouwwerken te bewonderen. Daarnaast heeft de stad veel te bieden op cultureel gebied en kunt u op het strand en in het centrum het nodige vertier vinden.

Bezienswaardigheden

In het Archeologisch Museum van Varna zijn vele vondsten die in de buurt gedaan zijn samengebracht. De belangrijkste stukken van de collectie zijn de voorwerpen die in de graven op de necropolis van Varna gevonden zijn. In totaal zijn in het museum meer dan 100.000 voorwerpen ondergebracht. Een inzicht in het leven in Varna rond 1900 krijgt u in het Etnografisch Museum, waar u onder andere klederdracht, sieraden en voorbeelden van huiskamers van die tijd aantreft. Andere musea die u in Varna kunt bezoeken zijn het Marinemuseum, het Stedelijk Kunstmuseum en het Stadsgeschiedenismuseum. Voor liefhebbers van de oudheid is het interessant om een kijkje te nemen bij de restanten van de Romeinse thermen. Het complex is in totaal zo’n 2000 m² groot en u krijgt een goede indruk van hoe deze Romeinse baden er ooit uit gezien moeten hebben. In Varna staan enkele mooie kerken, waarvan de Hemelvaartkathedraal (Sveto Uspenie Bogorodično) de belangrijkste is. In deze laat 19de eeuwse kerk vindt u een mooie iconostase en imponerende muurschilderingen. De kerk staat bekend om het goede mannenkoor, dat tijdens de weekeinddiensten de zang verzorgt. Andere kerken in de plaats zijn de sobere Armeense kerk, de in de stijl van de Nationale Wedergeboorte gebouwde Sveti Atanas en de 16de eeuwse Hemelvaartkerk, die gedeeltelijk onder straatniveau gebouwd is vanwege de restricties onder de Ottomaanse heerschappij.

Zeepark

Langs de kust van Varna is een prachtig, groot park aangelegd, waar u in de zomer kunt genieten van de schaduw en de mooie bomen, bloemen en struiken. De aanleg van het park begon reeds in 1862. U kunt heerlijk door het park wandelen en wanneer u daar geen zin in heeft kunt u in het treintje stappen dat een rondje door het park rijdt. In het Zeepark zijn het aquarium, het planetarium, de dierentuin, het dolfinarium en het terrarium van Varna gevestigd.

Strand

Varna beschikt over een mooi lang zandstrand, dat in het hoogseizoen druk bezocht wordt. Op het strand zijn allerlei faciliteiten aanwezig, waaronder vele watersportvoorzieningen, bars en restaurants. Voor een rustig dagje aan het strand moet u hier niet zijn.

Nachtleven

Varna heeft een uitgebreid uitgaansleven en in de zomermaanden worden regelmatig concerten en optredens georganiseerd. De plaats beschikt ook over een aantal theaters, waar u voorstellingen kunt bijwonen. Voor een avondje opera moet u naar het Varna Opera Theater, met kinderen is het leuk om een voorstelling in het Poppentheater bij te wonen en klassiek toneel vindt u in het Stoyan Bachvarov theater. In juni vindt het Theaterfestival plaats. Wanneer u meer trek heeft in een avond dansen in een discotheek kunt u bijvoorbeeld naar Horizont, Xtravaganzza of Comics. In Varna zijn ook tal van bars en cafés te vinden waar u een lekker koud biertje of een goed glas wijn kunt nuttigen.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Bulgarije:

Foto’s van Varna

Ligging