Plovdiv

Tijdens een bezoek aan Plovdiv maakt u een reis door de tijd, waarbij u begint in de tijd van de Thraciërs.

Oude stad

Het oude Plovdiv ligt verdeeld over drie heuvels, de Nebet Tepe, de Džambas Tepe en de Taksim Tepe. Tegen de helling van de Džambas Tepe ligt één van de mooiste bezienswaardigheden van Plovdiv, het Romeinse amfitheater uit de 2de eeuw. In mei, juni en september kunt theater- en muziekoptredens bijwonen. In de oude stad zijn verder veel gebouwen in de wedergeboortestijl te vinden. Een wandeling door de smalle, vaak steile straatjes is absoluut de moeite waard. Een verkenning van de oude stad kunt u het beste beginnen op de Ulitsa Saborna, die u naar de Nebet Tepe voert. Langs deze weg liggen prachtige kleurrijke huizen en enkele interessante musea, zoals de Philioppopolisgalerie, met 19de en 20ste eeuwse schilderijen, de Apteka Hipokrat (Hippokratesapotheek), het staatsmuseum voor kunst en het Iconenmuseum met een mooie verzameling iconen. Langs de Tsanko Lavrenov, een zijstraat van de Saborna, liggen twee voorbeelden van huizen in de 19de eeuwse wedergeboortestijl, het Ndkovichhuis en het Georgiadihuis. In één van de mooiste gebouwen van Plovdiv, naast het Georgiadihuis gelegen, bevindt zich het Etnografisch museum. Loopt u vooral ook even door naar het hoogste punt van de Nebet Tepe, want hier geniet u van een prachtig uitzicht op de wijde omgeving.

Moderne stad

In het moderne deel van Plovdiv is een aantal interessante musea gevestigd. U kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Archeologisch Museum, waar u onder andere Romeinse en Thracische voorwerpen kunt bezichtigen. Het Natuurhistorisch Museum heeft een vrij grote collectie opgezette dieren en een aquarium met bijzondere schildpadden en vissen. In het Historisch Museum leert u meer over de geschiedenis van Bulgarije.

Overig

Verspreid over Plovdiv zijn enkele mooie kerken en moskeeën te vinden. Loopt u bijvoorbeeld eens binnen bij de negen koepels tellende Dzhumayamoskee of de Sveta Bogoroditsakerk met haar roze-blauwe klokkentoren en mooie fresco’s.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden in Bulgarije:

Foto’s van Plovdiv

Ligging