Ontspanning in Bulgarije

In Bulgarije kunt u prachtig wandelen en fietsen en uiteraard vindt u ook de nodige ontspanning in de kuuroorden.

Wandeltochten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bulgarije telt drie nationale parken en 11 natuurparken. Vooral de nationale parken bieden uitstekende wandelmogelijkheden. Het Rila- en het Piringebergte zijn populaire wandelgebieden en de paden zijn hier goed gemarkeerd. Het derde nationale park is het Nationale Park Midden-Balkan, dat in het Balkangebergte gelegen is. Voor deze gebieden zijn goede wandelkaarten beschikbaar, maar wanneer u liever vertrouwt op een gids, heeft u ook prima mogelijkheden. Diverse organisaties bieden begeleide wandeltochten aan, zoals bijvoorbeeld Zig Zag, Balkantrek, Walking Bulgaria, Wandelen in Bulgarije, Bansko Toerisme, BgHike en Bulgaria Walking.

Winkelen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Winkelen kan in Bulgarije op verschillende manieren. U kunt een bezoek brengen aan een groot, modern winkelcentrum, dat de Bulgaren doorgaans met ‘mall’ aanduiden of u kunt urenlang over een bazaar/rommelmarkt struinen. Grote winkelcentra vindt u met name in de steden en in de populaire badplaatsen langs de Zwarte Zeekust. Past u op met het aanschaffen van merkartikelen, vaak gaat het namelijk om imitatieproducten. Een bezoek aan een bazaar in Bulgarije is een echte ervaring. Hier wordt werkelijk van alles en nog wat verkocht. Neemt u vooral rustig de tijd, ook wanneer u gaat onderhandelen over iets wat u wilt kopen. Geduld is een schone zaak en levert u meestal de beste prijs op. Vrijwel elke plaats in Bulgarije heeft één keer per week marktdag. Op deze levensmiddelenmarkt kunt u terecht voor verse groenten en fruit. Kunstnijverheid is nog lang niet uitgestorven in het land en wanneer u een leuk souvenir zoekt kunt u bijvoorbeeld denken aan aardewerk, borduurwerk of traditionele stoffen. Bedenkt u wel dat de typische souvenirwinkels meestal namaakproducten verkopen en dat de authentieke producten vaak vooral verkocht worden daar waar ze gemaakt worden. Aardewerk kunt u bijvoorbeeld het beste in Troyan kopen en traditionele kleden in dorpen in het Rodopegebergte. Goede handwerkwinkels vindt u ook in Dobrich en Veliko Tûrnovo.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Fietstochten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Grote delen van Bulgarije zijn prima per fiets te verkennen. Enige conditie kan echter geen kwaad, want u zult regelmatig enig hoogteverschil moeten overbruggen, afhankelijk uiteraard van waar u gaat fietsen. De wegen zijn over het algemeen goed en niet al te druk. Mountainbiken wordt steeds populairder in het land en in sommige gebieden zijn routes uitgezet. Dit is bijvoorbeeld het geval in het Rodopegebergte en in de omgeving van Velingrad en Teteven. In Velingrad zit Bike Area (Bulgaarse website) waar u gedetailleerde kaarten kunt kopen. In de meeste badplaatsen kunt u een fiets of mountainbike huren.

Wellness

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bulgarije kan bogen op een zeer groot aantal natuurlijke bronnen en het land telt ook een groot aantal spa- en wellnesshotels. De wellnesstraditie van het land gaat terug naar de tijd van de Romeinen, die al dankbaar gebruik maakten van de therapeutische kwaliteiten van het natuurlijke bronwater in het land. Goede wellnesshotels zijn vooral te vinden in Sandanski, Velingrad en Hissarya.