Evenementen in Bulgarije

Bulgaren houden van feestvieren en het gehele jaar door vinden diverse religieuze feesten en culturele festivals plaats.

Religieuze feestdagen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De belangrijkste feesten in Bulgarije zijn het paas- en het kerstfeest. De belangrijkste mis tijdens Pasen wordt opgedragen op zaterdagavond. Op paaszondag vinden door het land heen processies plaats. In sommige plaatsen, zoals in Eleshnitsa, doen Kukeris mee in de optocht. Kukeris, mannen met angstaanjagende kostuums met houten maskers en koebellen, zouden kwade geesten wegjagen en daarmee zorgen voor een goed jaar. Kukeris zijn, behalve met Pasen, voornamelijk in maart, vlak voor of tijdens de vastentijd, actief, wanneer ze van dorp naar dorp trekken om kwade geesten te verdrijven en een goede oogst te verzekeren. Kerstmis is veelal een familieaangelegenheid, maar u kunt op straat wel kerstliedzangers treffen, die bijdragen aan de goede kerstsfeer. Op 6 mei eert men in Bulgarije de beschermheilige van het leger en vinden op diverse plaatsen in het land militaire parades plaats. Op Mariahemelvaart, op 15 augustus, vinden in de kloosters van Troyan en Bachkorov optochten plaats. Op 17 september is het feest in Sofia, want dan eert men de beschermheilige van de stad St. Sofia. Zeer regelmatig vormen dorpen en steden het toneel van volksfeesten ter ere van de beschermheilige van de betreffende plaats. Wanneer u zich een dagje onder de plaatselijke bevolking wilt begeven, zijn deze feesten leuk om bij te wonen. Informeert u bij uw accommodatie of bij het toeristenbureau of tijdens uw vakantie ergens een dorpsfeest wordt georganiseerd.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Festivals

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bulgarije kent een zeer groot aantal festivals, waarvan de meeste in de zomer plaatsvinden. In maart vindt in Sofia echter al het Internationaal Filmfestival plaats en in dezelfde maand kunnen liefhebbers van klassieke muziek hun hart ophalen in Ruse, waar het Martenski Muzikalni Dni plaatsvindt. Eind mei-begin juni is het tijd voor de Sofia muziekweken, met optredens van zowel internationale als Bulgaarse (symfonie) orkesten. Vanaf juni volgen de festivals elkaar dan in hoog tempo op. In juni begint het Varna Summerfestival dat in het teken staat van allerlei vormen van klassieke muziek, waaronder kamermuziek, opera en symfonie optredens. In Plovdiv kunt u begin juni opera’s bijwonen in het klassieke amfitheater. Iets later in juni vindt in Plovdiv het Kamermuziekfestival plaats. In de rozenvallei vinden gedurende de maand juni diverse rozenfeesten plaats. Opnieuw klassieke muziek wordt u aangeboden in juli in Varna tijdens het Internationaal Muziek Festival. Eind juli kunt u een traditioneel volksfeest bijwonen in Plovdiv met veel dans, muziek en eten. Jazzliefhebbers kunnen het beste in augustus naar Bulgarije afreizen. In zowel Varna als Bansko wordt in augustus een jazzfestival georganiseerd. Het grootste kunstfestival van Bulgarije staat in september op de agenda. Tijdens het Apollonia Art Festival kunt u zowel muziek-, dans- als theatervoorstellingen verwachten.